Εμποροοικονομικα Νεα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

56208352_1500607010076678_5300536323881304064_o

  13 Φεβρουαρίου

Πραγματοποιήθηκε χθες από την Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Η ημερίδα είχε ως στόχο να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το υφιστάμενο πρόγραμμα αλλά και για τις πιθανές αλλαγές σε αυτό κατόπιν εξωτερικών και εσωτερικών αντιδράσεων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ενημερωθούν από βουλευτές της Επαρχίας Αμμοχώστου για τη συζήτηση που έγινε επί του θέματος στη Βουλή και για τη σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε και ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες για το θέμα.

Επίσης δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν  και να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες της καινοτομίας και των Startup Επιχειρήσεων μέσα από την ομιλία κ. Παναγιώτη Φιλίμη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας.

Μετά από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω εισηγήσεις για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα:

  • Απλοποίηση διαδικασιών από την Κεντρική Τράπεζα για εισροή κεφαλαίων στην Κύπρο

Η σημερινή κατάσταση, με τους απαιτούμενους από την Κεντρική Τράπεζα ελέγχους, είναι τρομερά χρονοβόρα με αποτέλεσμα ο επενδυτής να αποθαρρύνεται και να δημιουργείται μη απαραίτητη γραφειοκρατία. Να υπάρχει δηλαδή σωστός έλεγχος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  • Σταθερότητα και συνέπεια στα κριτήρια του προγράμματος

Η συχνή αλλαγή στα κριτήρια και προϋποθέσεις του προγράμματος θίγει το κύρος και την αξιοπιστία του. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος οι όποιες αλλαγές γίνουν τώρα λόγω των εξωτερικών και εσωτερικών αντιδράσεων να ισχύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Στοχευμένη επένδυση και σε άλλους τομείς της Οικονομίας

Το Γενικό Πλαίσιο επένδυσης που υπάρχει σήμερα να διαμορφωθεί κατάλληλα για προσελκύσει επενδύσεις και σε συγκεκριμένους τομείς της Οικονομίας όπως ο Τουρισμός, η Φαρμακοβιομηχανίες και η Γεωργία κ.ά. με την παραχώρηση επιπλέον κινήτρων στους τομείς αυτούς.

Τέλος τονίστηκε από όλους η ανάγκη διατήρησης του προγράμματος το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στη σωτηρία της Κυπριακής Οικονομίας με την παροχή ρευστότητας κατά την Οικονομική Κρίση και συνεχίζει να προσφέρει άμεσα ή έμμεσα σε πολλούς τομείς της Κυπριακής Οικονομίας.

T.E.B.E.A.